ZET DIE NEUS AAN HET WERK

PRAKTIJKSPEUREN

``Only the nose knows where the nose go's`` Muhammed Ali
Welkom op Speurzessie

Deze pagina gaat over Praktijkspeuren. Ik vertel u graag een en ander over deze mooie vorm van samenwerking tussen hond en baas.

In mijn werk als kynologisch gedragstherapeut kom ik uiteraard vaak in contact met mensen, waarvan de hond ongewenst gedrag vertoont. Veel problemen met honden kunnen voorkomen dan wel opgelost worden, door deze dieren aan het werk te zetten. Een veel door mij daarbij ingezet middel is, u raadt het al: speuren!

In 1989 ben ik begonnen met speuren, toen nog uitsluitend het Sportspeuren zoals dat bij IPO en VDH verenigingen wordt gedaan. In samenwerking met diverse hondenscholen heb ik vele workshops en cursussen Sportspeuren gegeven.

In 2013 ben ik in aanraking gekomen met het Praktijkspeuren door een workshop te volgen bij Henk Bouman, de – helaas inmiddels overleden – oprichter/eigenaar van het Speurhonden Training Center, afgekort STC.  Naast het verzorgen van speurlessen aan cursisten leidde hij – samen met zijn vrouw Brenda – ook op tot Instructeur Praktijkspeuren.

Ik was direct verkocht: wat is er leuker dan samen met je hond in het bos op zoek te gaan naar een vermiste? Want dat is de kern waar het bij praktijkspeuren allemaal om draait. Mijn eigen hond liet duidelijk merken dat hij dit nog leuker vond dan sportspeuren. Alsof het zo moest zijn, was er voor deze regio nog niemand opgeleid, liefhebbers moesten naar Woudenberg of Eindhoven voor hun lessen. Na enig overleg en beraad was ik eruit: ik zou de nieuwe instructeur Praktijkspeuren voor de regio Nijmegen worden. Ik heb eerst een aantal lessen als cursist gevolgd met mijn eigen hond en ben later de opleiding gaan doen. Na vele kilometers samen met Henk Bouman door het bos te hebben geploeterd en evenzovele cursisten met hun honden te hebben begeleid, was ik er 3 maart 2014 klaar voor: het examen. Ik slaagde!!! Sinds die tijd run ik Speurhondenschool Speurzessie.

Locatie

We speuren in het Heumensoord. Ons startpunt is het parkeerterrein van Voetbalvereniging Union, Kluissestraat 2, 6581KW Malden.

De kosten

  • 60 minuten speuren individueel kost €49,00
  • 45 minuten speuren individueel kost €38,00
  • 30 minuten speuren individueel kost €27,00
  • 60 minuten speuren met 2 combinaties kost €25,00 p.p.
  • een speurkaart voor 11 lessen van 60 minuten kost €490,00
  • een speurkaart voor 11 lessen van 45 minuten kost €380,00
  • een speurkaart voor 11 lessen van 30 minuten kost €270,00
Is mijn hond geschikt?

Alle honden hebben een neus en kunnen goed ruiken. Door ziekte of een aangeboren afwijking kan het reukvermogen van een hond aangetast zijn, maar dat komt niet zo vaak voor. Daarom kunnen in principe alle honden leren speuren – natuurlijk hebben sommige rassen wat meer aanleg dan andere – echter, van Chihuahua tot Cane Corso, van Teckel tot Berner Sennen, ze weten de vermiste altijd te vinden!

Ook leeftijd is niet van belang. U kunt zowel met uw pup als met uw senior komen speuren. Uiteraard houd ik in de lessen rekening met de leeftijd en (on)mogelijkheden van uw hond.

Wat heb ik nodig?

De basisuitrusting van een speurneus bestaat uit een tuigje en halsband voor de hond, een speurlijn van 10m, een flesje water voor onderweg en wat beloninkjes (voertjes of speeltje o.i.d.) voor als de hond de vermiste gevonden heeft. Voor alle overige benodigdheden wordt gezorgd.

Verder zijn goede schoenen, de juiste kleding – u kunt behoorlijk nat en smerig worden – en een paar (tuin)handschoenen aan te bevelen. De speurlijn kan voor lelijke blaren zorgen als deze te snel door uw vingers glijdt …

Hoe ziet een cursus eruit?

U begint met een proefles van ongeveer 3 kwartier. Hierin vertel ik u een en ander over het Praktijkspeuren en gaan we een paar korte spoortjes leggen om te zien of u en uw hond het leuk vinden. Zo’n proefles kost 15 euro. Een speurlijn wordt voor deze les door mij ter beschikking gesteld.

De volgende les heet de Bosles. Dit is een les van 60 minuten waarin ik uitleg geef over het gebruik van de speurlijn, hoe kruisingen uitgewerkt moeten worden en hoe u uw hond leert lezen op het spoor.

Vervolgens bepalen we hoe lang u per keer en hoe vaak u wilt komen speuren. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met uw wensen en de mogelijkheden van de hond. U kunt kiezen uit lessen van 30, 45 of 60 minuten.